Nedelja, April 08, 2007

Debian GNU/Linux 4.0 "Etch" Izasao!

Na ovo smo cekali citavih 21 mesec. Izasao je dugo ocekivani "etch". Kao i uvek razlog za ovakvo kasnjenje se pripisuje temeljnosti Debianovih developera, a da to nije uzaludno vidi se upravo iz cinjenice da se gomile drugih distribucija zasnivaju na Debianu i njegovoj stabilnosti. Novosti koje donosi ova verzija su mnogobrojne pa cemo prikazati samo najbitnije. Uz novi totalno integrisani proces instalacije sa podrskom za 58 jezika!! a tu je i podrska za kriptovane particije. Takodje od bitnih novosti se navodi i poboljsan sistem instalacije i odrzavanja paketa koji sada podrzava verifikaciju paketa sa zeljenih mirrora. Ukupno je podrzano 11 arhitektura i one su: Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) and IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm), IBM S/390 (s390) i nova pocevsi sa ovom verzijom – AMD64 i Intel EM64T (amd64). Vise informacija ovde. Za download pogledati neki od mirrora ovde. 

 

[Odgovori]

Ima par dana kako nisam čitao neke nove vesti iz Linux sveta, i evo upravo na tvom blogu sam pročitao ovu radosnu vest. Konačno da je izašao Etch. Krivo mi je što nije jedini razlog odlaganja Etcha, temeljnost developera, već se malo i ta zajednica poljuljala. Verovatno si čuo da se nekim developerima nudio novac za njihov rad, što je totalno suprotno ideologiji koju propagira Debian.

Iskreno se nadam da će u buduće rad na Debianu biti ne ometan.

Comment by bokela (04/08/2007 20:16)

[Odgovori]

psst ;) heheh :) nisam hteo da sirim lose vesti ;) salim se... naravno postoji gomila neprijatnih razloga... sad za sad sam srecan sto je izasao etch... mislim da ce to malo osveztiti debiana.. i dati mu snage da pregura za njega ipak tezak period i da pokaze svima zasto se Debian kopira ... i zasto je dobar temelj a nadam se malo i smiriti strasti u svojim redovima... Mislim znaju to ljudi, a mene najvise boli ta visina sa koje Ubuntu-ovci gledaju na sve ostale a i Debian. Naravno da nam ne treba raskol u GNU/Linux zajednici ... ali eto.. generalno kada nesto krene ka mainstreamu javice se i takve stvari sigurno... POZDRAV!

Comment by dmc (04/08/2007 20:45)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me