KDE 4.0

Dugo iscekivani dan istorijskog momenta je pred nama. Dakle KDE 4.0 u finalnoj verziji je pred nama, posle dugog i napornog razvojnog ciklusa. Ono sto je zanimljivo je da autori navode da KDE 4.0 nije KDE4 (?) ali da predstavlja osnovu KDE 4 platforme, jer predstoji tek glavni posao na korisnickoj strani. Za vise informacija i download  pogledajte ovaj link, a za screenshotove ekrana pratite ovaj link. KDE 4 mozete probati skidanjem jedne od live verzija distribucija Kubuntu ili OpenSUSE.

 

Windows XP SP 3 Build 3205

Prvi oficijelno sastavljeni SP3 izasao je na svetlo dana. U pitanju je PRE-BETA verzija necega sto ce se zvati SP3 za windows XP i rec je o dugo ocekivanom upgrejdu windowsa XP. Sam servis pek sadrzi preko 1703 PATCHA!!!(pored ostalih poboljsanja)... pa se moze ocekivati da tako zakrpljeni XP moze raditi extra stabilno jos neko vreme... Bar dok ne izadje SP 1 za Vistu koga svi zeljno ocekuju. Trenutno je ova verzija SP-a 3 dostupna oficijelnim Microsoftovima beta testerima u Nemackoj, Engleskoj i Japanu. Vise o tome ovde.

Microsoft produzava rok za gasenje Windows XP-a

Posto je prodaja Viste ocigledno losa, toj cinjenici ni sam M$ ne moze da pobegne. Tako da su odliculi da produze rok za gasenje Windowsa XP sa predvidjenog 30. Januara 2008 na Jun 2008 godine. Razlozi za ovakav potez su nenormalno velika potraznja za ovim (XP) operativnim sistemom. M$ se naravno vadi na to da je prelazak tezak i da zeli da pomogne musterijama (pricam ti pricu , prim. aut.). No dobro.. videcmeo.. do tada ce valjda izaci taj istoriji SP1 za Vistu koji svi toliko cekaju,a  ja sumnjam da ce to toliko unaprediti ovaj krs od sistema...

IBM predstavio besplatan Office paket

IBM je juce objavio da ce svoj Office paket IBM Lotus Symphony objaviti potpuno besplatno. U pitanje je standardni office paket za Windows, Linux i MAC-OSX platforme koji ukljucuje tekst editor, spreadsheet program te program za prezentacije (pored ostalih alata). IBM obecava podrsku za M$ office dokumenta, te sve popularniji Open standard (ODF). Tu je i podrska za izvoz dokumenata u PDF. Ovakvi potezi velikih kompanija polako stvaraju sve vece uslove za kreiranje potpuno besplatnih Office platformi. Cekamo odgovro konkurenata. Vise o samom paketu i dowload na adresi:

www.ibm.com/lotus

Microsoft Powershell

imageMicrosoft je objavio alat za lakse administriranje svojih windows desktop i server operativnih sistema. Kako kaze sam microsoft PowerShell vam omogucava laksu administraciju (pogotovu remote) raznih windows servisa i servera. Izgleda da cak ni Microsoft ne moze da porekne vrlo veliku efikasnost i profesionalizam komande linije. Vise o powershell-u ovde.