Utorak, Decembar 02, 2008

Upgrade to Fedora 10: Part 1

Pre par dana svetlost dana ugledala je nova Fedora. Fedora 10, kao sto ime kaze deseta po redu, sto do sada vec poprilicno odliskava njenu zrelost. Bez obzira na svoje uspone i padove i popularnost drugih distribucija Fedora ima svoju sigurnu audijenciju. To su po obicaju bivsi ili sadasnji redhet frikovi koji su po obicaju version frikovi i ljudi koji prate novosti. Ipak, Fedora je jedna od distribucija, koja po meni najvise experimentise sa novim stvarima i njeni tvorci ih hrabro inkorporiraju ponekad i po cenu stabilnosti, no ipak, Fedora nije samo test distribucija RedHat Enterprise-a. Prateci ovo distribuciju od samog pocetka (Tesko mi je bilo da prezalim RedHat9 :) smatram da ne postoji neka globalna ocenu koju mogu dati, osim one koju sam opisao u ovim redovima.. Dakle novosti, po svaku cenu... Stabilnost zavisi od izadnja do izdanja, no ipak, odlucio sam da svoj vremesni RedHat (i hiljadu puta upgrejdovan do neprepoznatljuivosti) zamenim necim novim, sto bi u sebi imali KDE 4.1.2 (za pocetak) .. kao i off the shelf xfce4... Bez obzira sto mnoge druge distribucije nude to isto... Volim kombinaciju .rpm + sourca.. a posto sam se iskalio na redhat-u izbor je definitivno morao biti neslo redhetoliko.. Doduse u obzir mi je prvo dosao centos 5.2 .. ali ipak... trebalo mi je nesto novije ...  Takodje bitno pitanje je bilo, da li u danasnje vreme odabrati i386 (iliti i486 da budemo precizniji jer noviji glibc ne moze biti i386 :) LOL ((vec najmanje i486 FYI)) .. Ili x86_64 ... S obzirom da imam 4 gb rama... jasno je bilo da 32 bita nece biti dovoljno.. medjutim iz proslih iskustava sa duplim lib-ovima i papazjanije za podrsku obe arhitekture... (jer cesto kompajliram a tu sada treba pohvatati sta je za koji arch) .. moram priznati da sam bio u nedoumici.. Na i386 sve je jasnije i prostije bar po tom pitanju, a moji sistemi su vec poznati po haosu :)) No ipak.. imajuci u obzir cinjenicu da glavni sistem ne instaliram svaki dan, i da ce sutra ovde biti i 8 i 16 gb rama.. rekoh da se ipak odlucim za x86_64 ... (vreme ce pokazati da li je izbor bio dobar.. jer me vec boli glava od duplih libova i devel paketa!! : )  Dakle install masina je:

Amd x2 5000+ (oc: na 2.88Ghz) / 4 GB rama / 1 TB total storage space + 1+ TB SMB shares / 2x19" 4:3 LCD monitors / GeForce 6600GT / Atheros Wifi i 2x LAN (realtek 8139 i 8169) ... Od stvari koje mi trebaju su - Browser sa podrskom za Flash 9 / ili 10 .. VMware i XFCE ... Od sekundarnih stvari xmms sa 32 bitnim pluginima i mplayer i xine sa sto vise pratecih kodeka).. Tu su naravno i sve moguce i nemoguce devel biblioteke za kompajliranje aplikacija koje ne postoje u .rpm formatu.. (a vidim da ih ima i dosta manje za 64 bitnu verziju fedore) .. 

 Instalacija: Prosla relativno bez problema, (iz drugog puta) Prvi put zakovala na GRUB meniju jer je bio ukljucen moj MP3 player koji je zbunjivao installera i sve je lepo puklo, pa sam morao ponovo ponoviti instalaciju bez ukljucenog mp3 playera (XMM).. Lepa stvar je da je fedora sama prepoznala moje ultra super giga kriptovane LUKS particije pa nisam morao da se cimam sa pratecim skriptama (ovo nije novost fedora 10, ali kada prelazis sa matorog redhata onda jeste ;) 

 

 

1 reboot: Posto koristim vec svoj ultra modifikovani GRUB, svakako sam zeleo da njega zadrzim u MBR-u a GRUB od fedore 10 sam zeleo da stavim na sdb7 particiju (gde sam je instalirao) ... i da je sa chain loaderom pozovem kasnije, medjutim to iz nekog razloga nije radilo.. grub jednostavno stane  bez ikakve greske (da li je u pitanju 32 na 64 bita skok ili nesto ne znam.. znam da je stvar odlicno radila sa ovog gruba na Fedoru 9 x86_64).. nema veze rekoh i naveo putanju do kernela i initrd- a.. i cvrc, opet nece.. moj matori grub ne vidi novi file system pa sam morao da iskopiram vmlinuz i initrd namoju matoru particiju gde ce biti vidljiva od strane starog gruba...  posle jedno 4-5 restarta :) Konacno sam video GDM login screen koji se pojavio u nekom fancy fade in-u... (ovo je bilo posle first boot podesavanja da ne bude zabune).. runing IRC as root is stupid.. ali ja sam stupid, idem kao root... medjutim kad ono medjutim - nece.. kucam root .. i ne moze... Rekoh sebi - sada treba da se mednja gdm custom.conf medjutim i posle pola sata zezanja nisam uspeo da omogucim da se root ulogije preko glupog GDM-a... Sledeci korak bio bi prelazak na KDM.. ali sam izguglao foru ... jer su se pametnjakovici setili da stave zabranu za roto login u gdm-u u pam :)) pa za sve one koji zele evo originalnog tipa ...:

 dakle edit fajla : /etc/pam.d/gdm i promenite

 auth required pam_succeed_if.so user != root quiet

 

u

 

auth required pam_succeed_if.so user quiet

 

i voila... root login je sada moguc....

 

  

Posle ovoga .. docekao me je poprilicno konzervativan gnome desktop... Nisam ljubitelj gnome-a.. a posle ovog iskustva sisgunro necu biti. ne znam sta je u pitanju ali je refresh odvratan... meniji mi koce.. a skrolovanje u browseru je kao da imam trident 9000 :) Rekoh - potrebno je ubaciti nvidijine originalne drajvere (i za divno cudo prosli iz prve)>. medjutim ista stvar.... Mislio sam vec da je u pitanju hardver ili neka nekompatibilnost.. ali u KDE_u i XFCE-u .. toga nema.. refresh je odlican i cak one GNOME aplikacije koje rade u gnome-u sporo ovde rade brzo.. ne znam zasto.. ali GNOME je definitivno ispao iz igre u samom startu.....

 

Vise u sledecem nastavku....

 

 

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me