Nedelja, Decembar 03, 2006

Linux Kernel 2.6.19

Izasla je nova verzija Linux kernela u verziji 2.6.19. Ova verzija donosi najvise novosti na polju raznih file systema. U pitanju su ext4 (u experimentalnoj verziji za testere i developere), GFS2 - Fajl sistem za klustere te Ecryptfs - fajl sistem koji omogucava kriptovanja podataka. Pored ovih novosti tu su i mnoge druge zakrpe koje mozete videti ovde.

Linux 2.16.19 [Odgovori]

Ecryptfs nije nezavistan fajl sistem, vec trci preko vec postojecih sistema na kojima kriptuje/dekritpuje. Super stvar, pogotovu za one kojima smeta enkripcijom smanjeno vreme pristupa/pisanja fajlova, jer sa Ecrypfs-om moguce je pojedinacno kriptovati, a ne ceo fajl sistem! :)

Konacno su ocistili jezgro od svih onih OSS drajvera pisanih za hardver koji je danas vecinski podrzan sa ALSA drajverima. (za ono sto ALSA nema, tu je i dalje po koji source za OSS)

Stvarno ljudi nisu lenji sto se ubrzanja kernela tice. Svaki put izraste po neki novi hak za cpu i memoriju.

Comment by Veljko (12/03/2006 10:15)

buducnost Linux jezgra [Odgovori]

Pitam se, koliko ce jos dugo Linux ovako da raste? Da li ce docekati svoju verziju 3 ili 4?

U osnovi Linux (jezgro) ima ozbiljne nedostatke, koji su navedeni vec od samog starta, pre 15 godina, od strane dr. Prof. Andrew Tanenbauma.

Jedno vreme sam mislio da HURD ima potencijala sa njihovim MACH jezgrom, medjutim i oni polako koncentrisu snage na novo mikro-jezgro,L4.

Comment by Veljko (12/03/2006 10:19)

[Odgovori]

Ovo cu probati.... znaci takonesto mi bash i treba .. da fs bude recimo ext3 .. a da kriptujem neki dir ili fajl po zelji ... ali da bude dobra enkripcija! ..... da ne moze tamo neki FBI da je provali ;)

Comment by dmc (12/03/2006 14:28)

[Odgovori]

Da da... cuveni mikro/mono rat ;)) ... Mada nisam siguran da sada linux kernel moze postati mikro vise ;) Stvarno ne vidim nacin ;)) Sto se tice HURDA... sta reci sem nisam mogaoni da BUTUJEM samo kernel ;) a skinuo sam kao ceo GNU/HURD ;)

Comment by dmc (12/03/2006 14:30)

RE: linux - mikro [Odgovori]

Nema sanse.

Comment by Veljko (12/03/2006 17:16)

[Odgovori]

Da li to znaci da linux kao takav ima svoj definitivni kraj/vrhunac? :)

Comment by dmc (12/05/2006 02:58)

RE: linux u vrhuncu ? [Odgovori]

Sto se tice jezgra: scheduler i njegove politike (preemtivni procesi, nepreemtivnost jezgra, cpu vreme u "epohama"); algoritmi i heurizmi kontekst promena; kernlespace - userspace, itd. cine bazeu koja je u svojoj vrsti predaleko otisla da bi sad arhitektura bila radikalno drugacija.

Naravno svi drugi mehanizmi u jezgru su u konstantnoj evoluciji, sto ostaje veliki plus.

Ako zamislimo jednog dana da se neko seti da napise neko genijalno GPL jezgro druge arhitekture, dobar broj mehanizama (pre svega drajvera) koji postuju standarde bi trebalo da se portuju iz linux jezgra.

Comment by Veljko (12/05/2006 13:16)

[Odgovori]

da upravo to... Mada kao sto sam kazem teorijski koliko sam razumeo se poprilicno razlikuju dve filozofije pogotovu po pitanju modula (i drivera) tako da bi BASH BASH trebalo da prodje vremena za tako nesto da postane bar toliko upotrebljivo kao linux sada... do tada moze se durgacijom arhitekturom postici sa ovim mnogo vise... no to ne znaci da ce se Tanenbaum smiriti ;)

Comment by dmc (12/05/2006 16:07)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me