Četvrtak, Mart 13, 2008

Gnome 2.22

Posle vise od sest meseci napornog rada pred nama je nova verzija jednog od najpopularnijih Open Source grafickih okruzenja. Novosti ima isuvise da bismo ih sve nabrajali, a najbitnije novosti su GVFS - filesystem koji GNOME-u omogucava bolju trasparentnost rada u mrezi Gnomovim aplikacijama, a tu je i PolicyKit framework, koji omogucava bolju sigurnost za rad sa privilegovanim nalozima. Vise na maticnom sajtu gnome projekta.

 

[Odgovori]

Nikad nisam imao hrabrosti da instaliram linux , ne znam šta bih dobio ovim okruženjem ?
Comment by vladica (03/13/2008 08:18)

[Odgovori]

HM, pa pazi, prvo instaliraj linux .. probaj malo da radis u Gnome-u i shvatices zasto. :) Mislim ne mogu u komentaru da ti dam sve con/pro argumente, medjutim na samom sajtu gnome.org mozes videti screenshotove okruzenja.. pa proceni sam!!!... Za pocetak skini ubuntu/fedoru live i probaj linux cisto da vidis okruzenje (default je gnome)
Comment by dmc (03/13/2008 15:53)

[Odgovori]

Ovako, ja imam dva kompa, jedan na poslu , to je neka trojka i kući jedan lap top. Na oba kompa imam adsl. Ako bih instalirao , linux, koji skinem sa nekog sajta , da li bih mogao da na kompu imam , programe , kao što je corel, Power point,exel, jer to su mi programi bez kojih ne mogu funkcionisati ? Da , verovatno bih morao da odradim instalaciju adsl-a za linux okruženje.
Comment by vladica (03/13/2008 17:49)

[Odgovori]

baš ću pokušati , pa šta bude ...hvala na savetu.
Comment by vladica (03/13/2008 20:16)

[Odgovori]

@vladica: Na linuxu nazalost nemas trenutno Office i Corel, mada ih mozes pokrenuti uz pomoc emulatora, no to je za pocetnike poprilicno tesko, no imas zamenu za poznate programe sa windowsa, umesto office-a tu je OpenOffice , a Dobar paint program je GIMP, s tim sto uvek mozes napraviti dual boot, to jest na istoj masini imati i linux i windows, zlu ne trebalo :) U svakom slucaju mozes probati live distribuciju bez instalacije na hdd.. pa ako ti se svidi.. instaliraj dual boot.. to ce biti najsigurnije!>.. Naravno pre toga u svakom slucaju ti savetujem bekap bitnih podataka ako nesto pogresis kod particionisanja ;)
Comment by linux (03/13/2008 20:28)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me